hokej.podhale.pl Postep

Alergia na gluten

Gluten jest to mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnkach niektórych zbóż, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Jest to także bardzo częsty alergen, który uczula nawet do 20% osób z alergią pokarmową. A jakie są objawy uczulenia na gluten? Sama reakcja alergiczna w odpowiedzi na spożyciu produktu zawierającego w swym składzie gluten może nastąpić bezpośrednio po posiłku, ale może również pojawić się dopiero kilka godzin później.

Co do jej przebiegu natomiast, obserwuje się znaczne różnice, w zależności od wieku alergika. U dzieci pokarmowa alergia na gluten objawia się najczęściej poprzez atopowe zapalenie skóry. Dorośli po spożyciu będącego alergenem glutenu zmagają się natomiast z obrzękiem naczynioworuchowym, biegunką lub pokrzywką.

Uczulenie na gluten jest nie tylko bardzo nieprzyjemne pod względem objawów w przypadku spożycia produktu uczulającego, ale także w kwestii utrudnień w codziennym funkcjonowaniu, które spowodowane są odpowiednio dobraną do schorzenia dietą.